Továbbjutott a siófoki tûzoltóság csapata az országos fakitermelõ versenyre (Somogy)

Öt dél-dunántúli erdõgazdaság, valamint a siófoki tûzoltóság csapata mérte össze tudását a SEFAG Zrt. ropolyi tanpályáján megrendezett regionális SEFAG-STIHL Kupán május 31-én. A versenyszámok, azaz a döntés, szerelés, darabolás és gyakorlati feladat teljesítése során a bírók nem csak a szakszerûséget, de a gyorsaságot is pontozták, így alakult ki a végeredmény, amely a Mecsekerdõ Zrt. csapatának gyõzelmét hozta, a Gyulaj Zrt. és a siófoki tûzoltók elõtt. 
A résztvevõk a verseny megkezdése elõtt a munkavédelem és munkabiztonság témakörében hallgattak meg elõadásokat, hiszen a rendezvény elsõdleges célja az volt, hogy bemutassa a két terület lényeges tudnivalóit, aktualitásait. A programot a kaposvári Ifjúsági Vöröskereszt bemutatója színezte, akik gyakorlati bemutató segítségével illusztrálták a fakitermelés során elõforduló sérüléseket, illetve azok szakszerû kezelését. A látványos elõadások számát gyarapította a SEFAG Zrt. tulajdonában levõ Erdõgép Kft. munkagépeinek kiállítása, valamint a közelítõ és szállító tanpályákon tartott bemutató is.
Maga a verseny négy számból állt: a döntésnél a mûvelet pontossága volt a legfontosabb szempont, a szerelésnél a gyorsaság, míg a lánckímélõ darabolásnál a szakszerûség. A legnagyobb kihívást talán mégis a kombinált gyakorlati versenyszám jelentette, melynek során többek között gallyazni, az adott fából a lehetõ legnagyobb értéket kinyerni (választékolni), hasítani és sarangolni, azaz mérhetõ mennyiségeket képezni is kellett a versenyzõknek. A nap végén, a pontok összesítését követõen a következõ végeredmény alakult ki:
 
Döntés:
1. Rittlinger Róbert       Mecsekerdõ Zrt.
2. Galba Balázs            SEFAG Zrt.
3. Kaposi Zoltán          Gyulaj Zrt.
 
Lánckímélõ darabolás:
1. Rittlinger Róbert       Mecsekerdõ Zrt.
2. Zomi Balázs           Siófoki Tûzoltóság
3. Galba Balázs            SEFAG Zrt.
 
Szerelés:
1. Zomi Balázs           Siófoki Tûzoltóság
2. Kovács Tibor          Gyulaj Zrt.
3. Horváth József         HM Kaszó Zrt.
 
Összesített csapatvégeredmény:
1. Mecsekerdõ Zrt.
2. Gyulaj Zrt.
3. Siófoki Tûzoltóság
 
Összetett gyakorlati versenyszám:
1. Mecsekerdõ Zrt.
2. Gyulaj Zrt.
3. Zalaerdõ Zrt.
 
A siófoki tûzoltók remek eredményükkel indulási jogot szereztek a szeptemberben megrendezésre kerülõ országos fakitermelõ versenyre.
 
Forrás: www.sefag.hu
Fotók: Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Kapcsolódó képtár: