Hivatásos tûzoltók megyei versenye (Veszprém)

A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezésében 2012. május 25-én 8, 00 órától a veszprémi Schönherz Zoltán sporttelepen került megrendezésre a Hivatásos Tûzoltó Parancsnokságok megyei versenye.

A megmérettetésen a veszprémi, a pápai, a pétfürdõi, az ajkai, a badacsonytomaji valamint a balatonfûzfõi Hivatásos Tûzoltó-parancsnokságok mintegy 60 tûzoltója vett részt. A megyei verseny résztvevõi két kategóriában, egyéniben és csapatban adtak számot gyakorlati tudásukról ügyességi és gyorsasági feladatokban.

     Az egyéni és csapatfeladatok során a versenyzõk gyakorlati felkészültsége, elméleti tudása és fizikai teljesítõképessége is próbára lett téve. A csapatok nagy kihívással találták szembe magukat, mely komoly csapatmunkát és irányítást igényelt a feladatok gyors, pontos elvégzése. A hagyományossá vált vetélkedõ a versenyzõ állomány gyakorlati felkészültségét hivatott szinten tartani, illetve fokozni.

A négy versenyszám közül elsõként a 100 méteres akadálypályán mérték fel gyorsaságukat a lánglovagok. A versenyszám akadályait 1 fõ hajtja végre, mely a 2 méter magas palánk átugrásával kezdõdött, majd a versenyzõnek 2 tömlõvel a kezében egy gerendán kellett végigszaladni, ezt követõen pedig a tömlõket összeszerelve és az osztóra rákapcsolva kellett átfutni a célvonalon.
Az egyik leglátványosabb verseny a horoglétra mászás volt. Ebben a feladatban a versenyzõnek egy 3 emelet magas mászóház legfelsõ szintjére kellett feljutnia, ahol természetesen köteles biztosítás mellett kellett bemutatnia fürgeségét.
Ezzel párhuzamosan zajlott a 3. versenyszám, a kismotorfecskendõ szerelés, mely igazi csapatmunkát igényel, ugyanis 7 tûzoltó összehangolt munkájára van szükség, hogy az oltóvíz az egy köbméteres kádtól eljusson egész a céltábláig. Ennek 3 db 20 méteres tömlõn és 2 sugáron keresztül kell megtörténnie úgy, hogy a víz szivattyúzását egy kismotorfecskendõ végzi.

A legösszetettebb feladat jutott a nap végére, a 4x100 méteres váltó, amikor a négy tagú csapat minden egyes résztvevõje egy-egy akadályt leküzdve jutott el a célvonalig. Az elsõ 100 méteren egy kis házra kell felmászni létrán keresztül, majd onnan leugorva elfutni a váltópontig, ahol a palánkugró indul neki a távnak. Õt a gerendafutó váltja, majd a sugárcsõ átadásával jut el az utolsó tûzoltóhoz a lehetõség, hogy befejezze a versenyszámot, áthaladjon a célvonalon. 

    Egyéniben Gebhardt Ádám tû. õrmeter (Pétfûrdõ HTP) bizonyult a legjobbnak, a második helyen Simon József tû fõtörzsõrmester (Pétfûrdõ HTP), a harmadik helyen pedig Kiss Károly tû. törzsõrmester (Badacsonytomaj HTP) végzett.

     Csapatban a Pápai Hivatásos Tûzoltó-parancsnokság csapata vitte el a gyõztesnek járó serleget, második helyen a badacsonytomaji, míg a harmadik helyen a veszprémi parancsnokságok tûzoltói végeztek.

     Az emléklapokat valamint a legjobbnak járó díjakat Németh Tamás tû. ezredes a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója és Dr. Kovács Zoltán kormánymegbízott adták át a megyei verseny eredményhirdetésén.
     A kormánymegbízott köszöntötte a résztvevõket, majd elmondta, bár mindenki nem gyõzhet egy verseny keretében, viszont sok tapasztalattal lehetnek gazdagabbak és jobban megismerhetik bajtársaikat a lánglovagok. Dr. Kovács Zoltán szerint minden tûzoltóverseny, amely a múltban gyökerezik és a mában is folytatódik, nagyon fontos, hiszen a tûzoltók évrõl-évre számot adhatnak szakmai tudásukról, bemutathatják ki mit tanult.

     Németh Tamás tû. ezredes, igazgató záró szavaiban elmondta, az ilyen versenyek, megmérettetések azért is rendkívül hasznosak a tûzoltók számára, mert egy - egy ilyen felkészülés során a résztvevõk még inkább összekovácsolódnak és éles helyzetekben is rutinszerûvé válik az együttmûködés, együtt gondolkodás. Természetesen a versenyt jövõre újra megrendezzük a megyében mûködõ hivatásos parancsnokságok tûzoltói számára.