Somogy megye: Fakitermelõ versenyen darabolták, hasították a rönköket a tûzoltók

Nyolc favágó- és négy tûzoltócsapat mérte össze tudását a Ropoly-pusztán megrendezett fakitermelõ-versenyen április 26-án.  A tûzoltók munkájuk során gyakran vonulnak olyan káresethez, ahol a viharos szél miatt kidõlt fát kell eltávolítaniuk villanyvezetékrõl, épületrõl. Ilyen eseteknél a felkészültségnek és a rutinnak nagy szerepe van a biztonságos munkavégzésben.

A SEFAG Zrt. fakitermelésre kialakított tanpályáján 12 csapat döntötte, darabolta, gallyazta és hasította a rönköket. A SEFAG-STIHL Kupán az idõvel és egymással is meg kellett küzdeniük a versenyzõknek, de a nap legfontosabb feladata mégis az aktuális munkavédelmi és munkabiztonsági elõírások megismerése és alkalmazása volt.
A legeredményesebb csapat a nagybajomi fakitermelõk voltak. A tûzoltók a döntés és a lánckímélõ darabolás versenyszámokban értek el kiváló eredményeket. A versenyzõknek épp ez utóbbi feladat jelentette a legnagyobb kihívást: ennek során úgy kellett megfelelõ méretûre vágni a földön fekvõ fahasábokat, hogy a láncfûrész vágófelülete ne érje el a talajt. A legnagyobb érdeklõdés a kombinált gyakorlati versenyszámot övezte, amelynek során a résztvevõknek a fakitermelés során elképzelhetõ szinte összes feladatot kellett idõre elvégezniük. Az egész napos megmérettetés baleset nélkül zárult. Gyõzelmével a nagybajomi csapat, valamint a legsikeresebb katasztrófavédelmi egység, a siófoki tûzoltók is kvalifikálták magukat a regionális megmérettetésre.
 
Képek: 0426 Favágó verseny
 
Forrás: http://somogy.katasztrofavedelem.hu